Aranjarea unei mese festive poate fi o operaţiune destul de delicată atunci când aveţi musafiri ceva mai de seamă.
În lumea bună chiar şi unele lucruri aparent neînsemnate contează, aşadar nu strică să vă familiarizaţi cu unele reguli ce vă vor ajuta să pregătiţi masa festivă într-un mod cât mai profesional.
I. Numărarea invitaţilor
Totul începe cu numărarea invitaţilor pentru a şti:
a) câte porţii trebuie să pregătiţi;
b) câte locuri la masă trebuie să rezervaţi.
II. Stabilirea meniului
În continuare se va stabili ce se va servi invitaţilor:
a) meniul complet, de la aperitive până la desert;
b) băuturile ce se vor servi pe durata mesei festive.
III. Pregătirea mesei festive
Pregătirea mesei festive începe prin delimitarea locurilor la masă.
1. Aşezarea farfuriilor
Se aşază în dreptul fiecărui loc:
a) 1 farfurie mare întinsă (farfurie suport);
b) 1 farfurie mijlocie întinsă (farfurie de desert, pentru gustarea rece sau salată).
1.1. Regulă pentru aşezarea farfuriilor
a) farfuria mijlocie se va aşeza peste farfuria mare.
2. Aşezarea cuţitelor
În continuare, se aşază în dreptul fiecărui loc:
a) 1 cuţit de masă (cuţit mare, pentru carne sau preparatul de bază);
b) 1 cuţit pentru peşte;
c) 1 cuţit pentru gustare (sau salată).
2.1. Reguli pentru aşezarea cuţitelor
a) cuţitele se aşază în partea dreaptă a farfuriilor;
b) cuţitele trebuie aşezate cu tăişurile îndreptate spre farfurie;
c) cuţitul de masă trebuie aşezat perpendicular pe latura mesei;
d) marginea farfuriei trebuie să acopere mijlocul cuţitului de masă;
e) mânerul cuţitului de masă trebuie să fie la 2 centimetri faţă de marginea mesei;
f) cuţitul pentru peşte se aşază în dreapta cuţitului de masă;
g) cuţitul pentru gustare se aşază în dreapta cuţitului pentru peşte;
h) cuţitele trebuie aranjate astfel încât să fie echidistante şi paralele.
3. Aşezarea furculiţelor
În continuare, se aşază în dreptul fiecărui loc:
a) 1 furculiţă de masă (furculiţă mare, pentru carne);
b) 1 furculiţă pentru peşte;
c) 1 furculiţă pentru gustare (sau salată).
3.1. Reguli pentru aşezarea furculiţelor
a) furculiţele se aşază în partea stângă a farfuriilor;
b) furculiţele trebuie aşezate cu dinţii în sus;
c) furculiţa de masă trebuie aşezată perpendicular pe latura mesei;
d) marginea farfuriei trebuie să acopere mijlocul furculiţei de masă;
e) mânerul furculiţei de masă trebuie să fie la 2 centimetri faţă de marginea mesei;
f) furculiţa pentru peşte se aşază în stânga furculiţei de masă;
g) furculiţa pentru gustare se aşază în stânga furculiţei pentru peşte;
h) furculiţele trebuie aranjate astfel încât să fie echidistante şi paralele.
4. Aşezarea lingurilor
În continuare, se aşază în dreptul fiecărui loc:
a) 1 linguriţă pentru ceai;
b) 1 lingură pentru supă.
4.1. Reguli pentru aşezarea lingurilor
a) lingurile se aşază în partea dreaptă a cuţitelor;
b) lingurile trebuie aşezate cu adâncitura în jos;
c) lingurile trebuie aşezate perpendicular pe latura mesei;
d) mânerele lingurilor trebuie să fie la 2 centimetri faţă de marginea mesei;
e) linguriţa pentru ceai se aşază în dreapta ultimului cuţit;
f) lingura pentru supă se aşază în dreapta linguriţei pentru ceai;
g) lingurile trebuie aranjate astfel încât să fie echidistante şi paralele.
5. Aşezarea tacâmurilor pentru desert
În continuare, se aşază în dreptul fiecărui loc:
a) 1 cuţit pentru desert;
b) 1 furculiţă pentru desert;
c) 1 linguriţă pentru desert.
5.1. Reguli pentru aşezarea tacâmurilor pentru desert
a) tacâmurile pentru desert se aşază pe latura de sus a farfuriilor (spre interiorul mesei);
b) cuţitul pentru desert se aşază cu mânerul spre dreapta;
c) cuţitul pentru desert trebuie aşezat cu tăişul îndreptat spre farfurie;
d) furculiţa pentru desert se aşază cu mânerul spre stânga;
e) furculiţa pentru desert trebuie aşezată cu dinţii în sus;
f) linguriţa pentru desert se aşază cu mânerul spre dreapta;
g) linguriţa pentru desert trebuie aşezată cu adâncitura în jos;
6. Aşezarea paharelor
În continuare, se aşază în dreptul fiecărui loc:
a) 1 pahar pentru aperitiv;
b) 1 pahar pentru vin alb;
c) 1 pahar pentru vin roşu;
d) 1 pahar pentru şampanie;
e) 1 pahar pentru apă.
6.1. Reguli pentru aşezarea paharelor
a) paharele se aşază de la drepta spre stânga;
b) paharele se aşază începând de la linia vârfului cuţitului de masă;
c) paharul pentru apă trebuie să ajungă pe linia verticală a farfuriei;
d) primul se aşază paharul pentru aperitive;
e) în spatele său se aşază paharele pentru vin alb şi vin roşu;
f) în continuare se aşază paharul pentru şampanie;
g) ultimul se aşază paharul pentru apă.
7. Aşezarea ceştilor
În continuare, se aşază în dreptul fiecărui loc:
a) 1 ceaşcă demitasse (ceaşcă mică, de expresso) cu farfuriuţă;
b) 1 ceaşcă de ceai sau cafea cu farfuriuţă.
7.1. Reguli pentru aşezarea ceştilor
a) ceştile se aşază în dreapta;
b) ceştile se intercalează între tacâmuri şi pahare;
c) prima se aşază ceaşca demitasse;
d) în spatele ei se aşază ceaşca de ceai sau cafea.
8. Aşezarea serveţelelor
La final, lângă tot ansamblul, se aşază în dreptul fiecărui loc:
a) 1 şerveţel de pânză.
8.1. Regulă pentru aşezarea şerveţelelor
a) şerveţelele se aşază în stânga furculiţelor.
Exemplu de aranjare a unei mese festive
Desigur, în funcţie de meniu şi de tacâmurile disponibile, aranjarea poate să conţină mai puţine piese.
Regulile de aranjare însă rămân valabile, oricâte piese ar fi de pus pe masă.
La final, după ce tot aranjamentul este terminat, se realizează decorul final, în componenţa căruia trebuie să intre doar flori naturale.