Cozonacul cu nuci, stafide sau rahat, este un preparat de patiserie care necesită multă atenţie, dar efortul şi rezultatul vor fi pe măsură.
Ştiu, probabil vă sperie deja dacă sunteţi începătoare, pentru că aşa am păţit şi eu prima dată când l-am preparat, însă cozonacul făcut acasă nu se compară cu cel cumpărat.
Dacă respectaţi întocmai sfaturile de mai jos, rezultatul final va fi extrem de mulţumitor!
I. Reţeta Cozonac cu nuci, stafide sau rahat
1. Ingrediente pentru cozonaci
a) 6 ouă;
b) 1 + 1/2 ceaşcă lapte;
c) 1 pacheţel drojdie;
d) 200 g margarină;
e) 1 kg făină;
f) 300 g zahăr;
g) 2 linguri ulei;
h) 1 pliculeţ vanilie (sau coaja rasă de la o lămâie);
i) 1 linguriţă sare;
j) 2 linguri margarină (pentru uns formele de cozonac).
2. Ingrediente pentru umplutură
a) 200 g nuci măcinate;
b) 200 g stafide;
c) 200 g rahat.
Cozonac cu nuci, stafide sau rahat – Mod de preparare
1. Maiaua
1. pregătim o cratiţă pentru maia;
2. punem drojdia;
3. punem 1 lingură de zahăr;
4. punem 1 lingură de făină;
5. punem 3 linguri de lapte călduţ;
– atenţie să nu fie fierbinte că opărim drojdia şi nu mai creşte aluatul.
6. amestecăm bine aceste ingrediente;
7. lăsăm maiaua să stea la cald.
2. Laptele
1. pregătim o cratiţă;
2. turnăm laptele rămas;
3. punem pliculeţul de vanilie (sau coaja de la lămâie);
4. le fierbem împreună.
3. Gălbenuşurile
1. pregătim un alt vas;
2. punem gălbenuşurile;
3. presărăm sarea;
4. le lăsăm puţin să stea;
5. apoi adăugăm zahărul;
6. frecăm bine totul până se face o cremă spumoasă.
4. Albuşurile
1. pregătim un alt vas;
2. adăugăm 3 albuşuri;
– pe celelalte 3 le păstrăm la final când vom unge cozonacii cu ele.
3. batem bine albuşurile.
5. Aluatul de cozonac
1. pregătim un vas mare (să existe loc şi pentru crescut);
2. cernem făina în vas;
3. punem gălbenuşurile pregătite anterior;
4. punem albuşurile pregătite anterior;
5. punem maiaua pregătită anterior şi uşor crescută;
6. amestecăm totul uşor cu o lingură;
7. adăugăm laptele călduţ;
8. obţinem astfel un aluat potrivit de tare.
9. pregătim o cratiţă pe aragaz;
10. punem margarina în cratiţă şi o topim;
11. adăugăm margarina, puţin câte puţin peste aluat;
12. frământăm continuu aluatul;
– aluatul este gata când începe să facă băşici şi se desprinde uşor de pe mâini.
13. acoperim cu un prosop vasul în care se află aluatul;
14. lăsăm vasul la cald, ferit de curent, ca să crească aluatul cam 2-3 ore.
– volumul trebuie să se mărească aproximativ de trei ori.
6. Formarea şi umplerea cozonacilor
1. pregătim planşa pentru aluat;
2. ungem planşa cu ulei;
3. luăm o bucată de aluat (în funcţie de mărimea tăvii de copt);
4. întindem aluatul pe planşă;
5. presărăm nucile / stafidele / rahatul (după preferinţe);
6. rulăm foaia în care am pus umplutura dorită;
7. pregătim tava de copt cozonacul;
8. ungem tava cu margarină;
9. punem în tavă aluatul cu umplutură rulat anterior;
– aluatul nu trebuie să depăşească jumătatea tăvii, deoarece el mai creşte în tavă.
10. repetăm aceşti paşi până se termină aluatul şi umplem toate tăvile de cozonaci.
7. Coacerea cozonacilor
1. batem ultimele 3 albuşuri;
2. ungem cu albuşurile cozonacii din tăvi;
3. introducem tăvile în cuptor;
4. ţinem cozonacii la copt aproximativ 30-40 minute;
5. verificăm cu paiul la final dacă s-au copt cozonacii;
6. când sunt gata, scoatem tăvile din cuptor;
7. lăsăm tăvile la răcit, acoperite cu un prosop, ferite de rece şi curent;
8. când s-au răcit, scoatem cozonacii din tăvi;
9. lăsăm cozonacii la aer aproximativ 30 minute, apoi îi putem tăia.
Poftă bună!
II. Secrete – Cum obţii un cozonac mai pufos
a) în bucătărie trebuie să fie cât mai cald;
b) în bucătărie trebuie să fie temperatură constantă;
c) toate ingredientele trebuie aduse din timp la temperatura camerei;
d) cea mai bună pentru cozonaci este făina 000 (pentru aluaturi pufoase);
e) adaugă în maia lapte călduț, nu fierbinte;
f) cerne făina de 2-3 ori;
g) frământă aluatul minim 30 de minute şi cât mai energic;
h) ţine aluatul la crescut în vase acoperite cu prosoape;
i) cuptorul trebuie încălzit în prealabil;
j) nu deschide ușa cuptorului pe parcursul coacerii;
k) verifică la final cu un pai uscat dacă interiorul cozonacului este făcut;
l) răceşte lent cozonacii în tăvile lor, acoperiți cu prosoape.