Csiki csikos (prăjitură cu dungi)

Csiki csikos, sau prăjitura cu dungi – cum o mai comandăm noi, este o prăjitură specială ca aspect şi gust, datorită combinaţiei de culori şi gusturi.



Rezultatul este peste aşteptări, garantat!


I. Reţeta Csiki csikos (prăjitură cu dungi)


1. Ingrediente pentru prăjitură

a) 1 kg făină;

b) 1 cană lapte;

c) 1 lingură amoniac;

d) 250 g zahăr;

e) 3 gălbenuşuri;

f) 1 1/2 margarină (la această prăjitură nu se pune untură în loc de margarină);



g) 2 linguri cacao;

h) 1 borcan gem de caise;

i) 200 g nucă măcinată;

j) 1 plic nucă de cocos.


2. Ingrediente pentru sirop

a) 300 g zahăr farin;

b) 3 linguri cacao;

c) 5 linguri apă.



3. Csiki csikos (prăjitură cu dungi) – Mod de preparare


3.1. Coca

1. turnăm laptele într-o cană;

2. adăugăm amoniacul;

3. lăsăm amoniacul să se dizolve câteva minute;


4. pregătim blatul pentru cocă;

5. adăugăm pe rând: făina, gălbenuşurile, zahărul şi margarina;

6. le amestecăm uşor;

7. turnăm treptat laptele cu amoniac;

8. amestecăm şi frământăm până obţinem coca;

9. tăiem coca în 4 părţi egale.



3.2. Prăjitura

1. pregătim o tavă pentru prăjitură;

2. ungem tava cu ulei;

3. tapetăm tava cu făină;


4. întindem bine pe blat prima bucată de cocă;

5. punem foaia obţinută pe fundul tăvii;


6. amestecăm a doua bucată de cocă cu cacao;

7. formăm un sul lung şi subţire maro;

8. aranjăm sulul maro în tavă sub formă de dungi longitudinale cu spaţii între ele (de grosimea sulului);



9. luăm a treia bucată de cocă;

10. formăm un sul lung alb, la fel de subţire ca cel maro;

11. inserăm sulul alb în tavă printre sulurile maro;


12. peste sulurile albe şi maro turnăm gemul de caise;

13. întindem uniform gemul;

14. peste gem presărăm nuca măcinată;


15. întindem pe blat a patra bucată de cocă;

16. punem foaia obţinută ca un capac peste tot ce am construit până acum;



17. punem tava în cuptor;

18. ţinem prăjitura la foc potrivit circa 20-25 minute;


19. lăsăm prăjitura să se răcească încet.


3.3. Siropul

1. pregătim o cratiţă;

2. dăm prin sită zahărul farin;

3. dăm prin sită cacaoa (ca să se amestece uniform);

4. adaugăm apa caldă;

5. punem la fiert până obţinem siropul.



3.4. Finalizarea prăjiturii

1. când prăjitura este aproape rece turnăm siropul;

2. întindem uniform siropul pe toate suprafeţele;

3. presărăm nuca de cocos.


3.5. Tăierea prăjiturii

1. prăjitura se taie a doua zi;

2. tăierea se face cu mare atenţie, ţinând cont de modul în care am „construit” prăjitura, respectiv perpendicular pe sulurile colorate.

Vom obţine astfel pe lângă gustul deosebit şi un model lateral foarte drăguţ.

Poftă bună!



Aşa arată prăjitura Csiki csikos (prăjitura cu dungi)

Csiki csikos (prăjitură cu dungi)


Etichete (EU)

– Prăjitură cu dungi.

– Csiki csikos.




Csiki csikos (prăjitură cu dungi) publicat: 2025-02-05T09:41:28+02:00, actualizat: 2025-02-05T10:15:41+02:00 by Reţete începători