Când bunica spune „iarăşi fac Gomboţ”, toata casa este fericită!
Încep negocierile cu bucătarul pentru numărul de gomboţi per căciulă, se discută despre cantitatea îndestulătoare a pesmetului, despre gradul de prăjire şi culoarea optimă a pesmetului, despre zahărul suficient adăugat în pesmet, despre prunele care trebuie sa fie mari şi zemoase, ce să mai vorbim… toată lumea este specialistă!
Ne vom furişa rapid în bucătărie pentru a vedea ce trebuie să facă bunica pentru a mulţumi toţi aceşti „specialişti” pofticioşi…
I. Reţeta Gomboţi (găluşte cu prune)
1. Ingrediente
a) 1/4 kg cartofi;
b) 600 grame făină;
c) 1 ou;
d) 1/2 cană zahăr;
e) 1 cană pesmet (pâine uscată şi măcinată);
f) 1 kg prune.
2. Gomboţi cu prune – Mod de preparare
2.1. Prepararea găluştelor
1. fierbem cartofii într-un vas;
2. după fierbere, curăţăm cartofii;
3. pisăm cartofii cu furculiţa.
4. peste cartofii pisaţi punem oul;
5. aduăgăm făina;
6. amestecăm totul până obţinem o cocă;
7. intindem coca pentru a face un blat;
8. tăiem blatul în bucăţele cât mai egale;
9. pe mijlocul fiecărei bucăţi delimitate aşezăm căte o prună;
– mai întâi scoatem sâmburele;
– apoi umplem pruna cu zahăr;
10. modelăm fiecare bucată de cocă în jurul prunei astfel încât să obţinem gomboţi în formă sferică.
2.2. Prepararea pesmetului
1. pregătim o tigaie;
2. adăugăm o lingură de ulei;
3. adăugăm cantitatea dorită de pesmet;
4. cu o lingură de lemn amestecăm continuu la foc mic, pentru prăjire uniformă şi aducere la culoarea dorită;
5. la final amestecăm pesmetul cu zahăr.
2.3. Fierberea galuştelor şi tăvălirea prin pesmet
1. pregătim o cratiţă;
2. umplem cratiţa până la jumătate cu apă;
3. adăugăm puţină sare şi o punem la fiert;
4. introducem găluştele şi le ţinem la fiert câteva minute;
5. scoatem găluştele şi le tăvălim prin pesmetul amestecat cu zahăr.
Gomboţii cu prune sunt acum gata!
Poftă bună!
Aşa arată gomboţii (găluşte cu prune)
↗ Pofteşti Gomboţi (găluşte) cu Brânză dulce?