Un aperitiv uşor şi răcoritor este salata orientală.
Această salată o facem de obicei alături de o friptură de pui, de porc, sau ca garnitură lângă cârnăciori.
Iată o reţetă simplă şi rapidă.
I. Reţeta Salată orientală
1. Ingrediente
a) 6 cartofi mari;
b) 1 ou;
c) 1 ceapă;
d) 1 ceaşcă măsline (opţional);
e) 6 linguri ulei;
f) 3 linguri oţet;
g) boia;
h) sare;
i) piper.
2. Salată orientală – Mod de preparare
1. fierbem cartofii cu tot cu coajă;
2. decojim cartofii;
3. tăiem cartofii rondele, apoi în bucăţele mai mici;
4. fierbem oul tare;
5. tăiem ceapa mărunt;
6. pregătim un castron mai mare;
7. punem cartofii în castron;
8. adăugăm ceapa;
9. adăugăm măslinele (opţional);
10. adăugăm albuşul de ou fiert;
11. turnăm uleiul;
12. turnăm oţetul;
13. punem sare şi piper după gust;
14. amestecăm compoziţia cu grijă ca să nu se sfărâme;
15. la final presărăm boia pe deasupra;
16. punem castronul în frigider.
Se serveşte ulterior rece, ca salată orientală simplă sau alături de friptură.
Poftă bună!
Aşa arată salata orientală
II. Sfaturi pentru Salată orientală
a) Cartofii se pot fierbe în apă cu sare, într-o oală acoperită cu capac pentru grăbire.
Tăierea cartofilor se face când aceştia s-au răcit.
b) Ouăle se fierb tari circa 7 minute.
Ouăle se vor fierbe după jumătate de oră de la scoaterea din frigider, ca să nu se crape.
După fierbere, ouăle se pun sub jet de apă rece, pentru a fi decojite uşor.
c) Măslinele negre sunt recomandate pentru salată.
Acestea e bine să fie fără sâmburi şi pot fi feliate sau întregi.
d) Ceapa poate fi albă sau roşie şi se taie solzişori.
e) Este recomandat uleiul de floarea soarelui deoarece are gust neutru, deci nu ulei de măsline.
f) În salată se pot adăuga şi bucăţele de castraveţi muraţi.
g) În compoziţie se mai pot adăuga în cantităţi mici, după caz: apă minerală, muştar, zeamă de lămâie, gălbenuş de ou fiert, zahăr etc.