Nu ştiu cum este la dumneavoastră, dar la noi în casă varza murată este servită alături de cele mai diverse fripturi.
Culmea este că nici nu ne săturăm de ea şi deja facem planurile pentru următoarea friptură, sau grătar, lângă care să punem iarăşi un castron mare de varză murată, tocată mărunt.
1. Varza murată – Regina murăturilor
Cred că vă regăsiţi şi dumneavoastră în acest obicei românesc, murarea verzei pentru sarmale şi salată, însă puţini ştiu cât de benefică este varza murată.
Chiar dacă are ea un miros aparte şi bem multă apă după ea, pe lângă gustul bun avem şi foarte multe avantaje.
Vom vedea în continuare care sunt acestea şi ne vom convinge că nu degeaba varza murată a ajuns să fie cunoscută ca o adevărată regină a murăturilor!
2. Varza murată – Aliment probiotic cu efecte curative
Varza murată este un aliment probiotic, cu efecte curative, de aceea este recunoscută şi ca panaceul bucătăriei tradiţionale româneşti!
Varza murată îşi păstrează pe parcurs compuşii anticancerigeni (glucozinolaţi) şi compuşii hepato protectori (sulforafan).
Pe lângă aceştia sunt păstraţi şi compuşii antiinflamatori şi cei antioxidanţi (vitamina C, vitamina A, vitamina E, zincul).
Fibrele alimentare (3 g%) din componenţa verzei murate combat constipaţia şi detoxifică intestinul gros.
Există şi aport de minerale (potasiu 250 mg%, magneziu 16 mg%, fier 1,1 mg%, calciu 60 mg%).
Toate acestea se îmbogăţesc, în procesul de fermentaţie, în acidul lactic, cunoscut ca bun regulator al microflorei intestinale şi conservant ideal.
De parcă nu ar fi de ajuns, vom mai menţiona şi o altă mare calitate: caracterul probiotic.
Prin bacteriile probiotice (lactobacili), varza murată are în final un efect benefic atât pentru sănătatea colonului cât şi pentru întărirea sistemului imunitar.
3. Reguli pentru o varză murată de calitate
Acum că ştim care sunt efectele bune pentru sănătate, să trecem în revistă câteva aspecte de care trebuie să ţinem cont pentru a obţine o varză murată de calitate maximă.
Calităţile adevărate ale verzei murate se obţin prin fermentarea acidolactică naturală, cu tulpini de bacterii probiotice sălbatice.
Pentru rezultalele cele mai bune, trebuie să obţinem saramura utilizând sare autohtonă sau sare marină.
Un alt aspect important este că fermentaţia verzei trebuie să se obţină în lipsa oxigenului din aer, condiţie pe care o putem îndeplini dacă verzele sunt bine acoperite de sare.
Temperatura optimă de fermentare este de +40 grade Celsius, deoarece în aceste condiţii se pot acumula cele mai mari cantităţi de acid lactic, substanţe biologic active şi arome, generate prin fermentaţia glucidelor din varză.
Nu în ultimul rând, pentru o varză reuşită şi delicioasă trebuie să ţinem varza la fermentat într-un recipient din sticlă sau într-un butoi de stejar.
Poftă bună!